promocija knjige

Promocija knjige “Demencija – šta i kako dalje”

U prostorijama Centra za demenciju je organizovana promocija knjige Demencija-šta i kako dalje.nGovornici su prof.dr.sc. Azra Bureković i prof.dr.sc.Jasminka Đelilović Vranič, a moderator je menadžer Centra Osman Kučuk.

promocija knjige

Knjiga predstavlja  priručnik i vodič za njegovatelje svih profila : članove porodica sa osobama sa demencijom, polu-obučena većinom ne zaposlena lica i rijetko medicinska lica. Tekst čitaoca vodi kroz sve stadijume bolesti, i daje konkretne upute o:  toku bolesti, nasljednim i zaštitnim faktorima, preporukama  šta je neophodno uraditi kada se dijagnosticira neka vrsta demencije, uobičajenim problemima sa kojima se susreću njegovatelji  i njihovim rješenjima,  vrsti neophodne njege koju je potrebno pružiti u određenom stadijumu DEMENCIJE , kako njegovatelj treba odgovoriti na različita ponašanja osobe sa demencijom, na koji se način njegovatelj može osloboditi stresa, kada i kako smjestiti osobu sa demencijom u specijalizovanu ustanovu, te koji su to zdravstveni problemi osoba sa demencijom.

Knjiga je napisana razumljivim i jednostavnim rječnikom prilagođenim za svakog čitaoca. Rezultat je teoretskog znanja i praktičnog rada  tima ljudi u Centru za demenciju, što uvećava vrijednost knjige.