Održavanje društvenog života

Njegovatelji vrlo često odustaju od svog privatnog života, stvari u kojima uživaju, hobija, druženja. Ovo čine pod izgovorom da bi imali više energije za oboljelog. Međutim, aktivnosti i slobodno vrijeme su usko povezani sa pozitivnim stvarima za dementnu osobu. Što njegovatelj bude ispunjeniji, sretniji i relaksiraniji to če energija koju ima biti bolje usmjerena prema oboljelom, i on će biti pozitvniji.

Kako bolest napreduje dementna osoba je više izolirana i depresivna, više momenata je u „svom svijetu“. Vrlo lako u tu letargiju povuče njegovatelje. Potrebno je mnogo energije i pozitivnih akcija kako bi se svakodnevne situacije prevazišle, i krenule naprijed.

U tome je veoma bitno druženje. Dementna osoba mora imati vrijeme koje će provesti sa sebi sličnima. To je najbolji način da oni sebe i svoju situaciju procijene, i odrede svoj nivo. Shvatanje da nisu sami, nego da takve osobe kao oni, žive kraj njih, se ne može ničim zamijeniti. Dementna osoba tada lakše određuje granice svojih mogućnosti, i dobiva samopouzdanje, više se otvara, i zasniva svoj novi svijet prijatelja, u kojem oni grade svoj novi status.

Takve mogućnosti im se pružaju u Centru za demenciju ili drugim prostorima Udruženja.

Savjeti za Dementne osobe:

  • Održavajte kontakte sa ljudima, više sebi sličnima
  • U druženjima radite aktivnosti koje vam gode, izbjegavajte stvari pod svaku cijenu
  • Prihvatite pomoć drugih, ali i pomozite drugima oko sebe
  • Prilagodite se situacijama oko sebe, i svoje novo stanje i shodno njemu mogućnostima
  • Uživajte u svakom novom danu i trenu