eg-image10

Savjetovalište

Svakodnevnim boravkom sa dementnom osobom i brigom za nju, skrbnik/njegovatelj se iscrpljuje. Iscrpljivanje nije samo fizičko nego i emocionalno i mentalno.

Većina oboljelih nema odgovarajuću terapiju, te stoga njegovatelji i imaju mnogo problema. Mnogo je prilika u toku dana kada njegovatelj dolazi na rub svojih mogućnosti i strpljenja. Njega dementne osobe u svim fazama bolesti je težak i dogovoran posao. Posao koji vam ne dozvoljava slobodno vrijeme. Vrlo često je i profesionalnim njegovateljima teško naći pravo rješenje za neku situaciju. Najteže je prihvatiti činjenicu da se situacija mijenja vrlo često na teže, a da se ishod ne može predvidjeti, te da njega traje godinama.

Pomoći od strane države ili okoline nema ili je neadekvatna. Naš sistem ne poznaje savjetovališta za porodice i njegovatelje dementnih osoba.

Centar za demenciju pruža uslugu savjetovanja i edukacije njegovatelja i porodica sa dementnim članom. Savjetovanja se rade kroz:

-kafe druženje na određenu temu. Druženje je neformalne prirode pod rukovođenjem stručne medicinske osobe, čiji je zadatak da se razgovori vode u okviru zadate teme, gdje će svi prisutni imati priliku polemisati. Stručna osoba iznosi stručne savjete na datu temu, te praktične savjete iz rada u Centru za demenciju, a  na kraju se donosi zaključak.

-stručne tematske seminare. Seminari se rade na određenu temu, stručno obrađeni od strane eminentnih ljekara specijalista. Seminari su posvećeni određenim ciljnim grupama. Teme seminara mogu inicirati članovi. Mjesto održavanja je Centar za demenciju. U koliko su teme posvećene široj populaciji onda se organiziraju na javnim mjestima-javne sale.

-stručne edukacije. Održavaju se isključivo u prostoru Centra za demenciju. Treninzi se obavljaju za unaprijed određene grupe njegovatelja. Na kraju se dodijeljuju certifikati o završenom kursu.

-pojedinačni terapeutski razgovori sa neuropshijatrom, psihijatrom, psihologom. Kroz ove razgovore se sagledavaju pojedinačni slučajevi, i traže se individualna rješenja za njegovanje oboljele dementne osobe ili za narušeno emotivno i psihičko stanje njegovatelja.